Veelgestelde vragen over: Examens

Hoe boek ik een examen?

Een examen boek je via Mijn NTI. In het studieoverzicht klik je op ‘boek digitaal examen’ of 'Overzicht Schriftelijk' en doorloop je het menu. Je kunt een locatie, datum en tijdstip kiezen. Direct na het inschrijven, ontvang je een bevestiging. De bevestiging neem je mee naar het examen. Verkeerde datum gekozen? Tot 15 dagen voorafgaand aan het examen, kun je het kosteloos verplaatsen. Ook verplaatsen doe je via het studieoverzicht in Mijn NTI


Hoe boek ik een praktijkbijeenkomst?

Volg je een opleiding in de flexibele variant waarin je geen standaard lesmomenten hebt? Dan plan je praktijkbijeenkomsten in via Mijn NTI. Voor klassikale studenten is dit al ingepland. Praktijkbijeenkomsten kun je tot 35 dagen van te voren kosteloos verplaatsen via het studieoverzicht op Mijn NTI


Ik heb een examen afgelegd/paper gemaakt, wanneer wordt mijn cijfer bekend?

Docenten hebben maximaal vier weken de tijd om papers, schriftelijke en mondelinge examens na te kijken of te beoordelen. Bij digitale examens is dit maximaal drie weken.


Er ontbreken resultaten op mijn studieoverzicht. Wat nu?

Binnen vier weken na het afleggen van het examen of na het inleveren van een paper is het resultaat te zien op het studieoverzicht in Mijn NTI. Staat jouw resultaat er na vier weken nog niet? Neem dan contact op met het mentoraat via telefoonnummer 088 -1 630 606.


Ik ben het niet eens met mijn cijfer. Hoe kan ik dit aangeven?

Wanneer je het niet eens bent met je cijfer kun je een herbeoordeling aanvragen. Dit kan alleen wanneer je naar een inzage van een examen bent geweest (lees eerst: Hoe plan ik een inzage in mijn examen in?) Heb je jouw tentamen ingezien en ben je het nog steeds niet eens met je cijfer, dan kun je een herbeoordeling aanvragen. Deze moet je binnen 10 dagen na de inzage indienen. Je kunt een herbeoordeling aanvragen indien je naar een inzage bent geweest. De herbeoordeling dient binnen 10 dagen na de inzage te worden ingediend. De uitslag van een herbeoordeling wordt binnen vier weken verzonden.


Hoe ziet mijn examen eruit?

Een examen kan bestaan uit meerkeuze vragen, open vragen of casussen. Van tevoren kunnen wij niet zeggen wat voor soort vragen je kunt verwachten, je dient met alle toetsvormen rekening te houden.


Is de eerste kans voor een examen in het lesgeld inbegrepen?

Op je inschrijfbevestiging kun je vinden of de examens inbegrepen zijn in het lesgeld of niet. Dit kun je vinden onder het kopje ‘’examenkosten’’.


Mag ik gebruikmaken van hulpmiddelen tijdens examens?

In de online leeromgeving vind je de hulpmiddelenlijst voor examens. Hierin staat welke hulpmiddelen je mag gebruiken, zoals een niet geannoteerde wettenbundel of rekenmachine. Let op: in een wettenbundel mag je arceren en onderstrepen, je mag er niet in schrijven of verwijzen.


Hoe annuleer ik een inzage?

Je kunt een inzage tot 14 dagen van tevoren via het mentoraat annuleren. Indien je de inzage niet tijdig annuleert, wordt er €25 in rekening gebracht.


Wat kan ik verwachten van een inzage?

Tijdens een inzage krijg jij het gemaakte examen en een bijbehorend correctiemodel. Het is niet toegestaan om aantekeningen te maken of spullen mee naar binnen te nemen. Bij de inzage is een surveillant aanwezig. Het is niet mogelijk om vragen te stellen over het examen.


Hoe vraag ik een herbeoordeling van mijn examen aan?

Tijdens de inzage kun je een herbeoordeling aanvragen via een formulier dat je inlevert bij de surveillant. Op dit formulier kun je de opmerkingen bij de bijbehorende examenvragen neerzetten. Daarnaast dien je een ondertekend formulier bij de surveillant in te leveren, waarmee je akkoord gaat met het betalen van €25 wanneer er geen wijziging in het cijfer zal plaatsvinden naar aanleiding van de herbeoordeling.


Wanneer kan ik een mondeling examen aanvragen?

Je kunt een mondeling examen aanvragen via het mentoraat wanneer je een examen drie keer niet behaald hebt. De kosten hiervoor zijn €125.


Kan ik de twee examens voor Nederlands en/of Engels op dezelfde dag boeken?

Dit kan zeker. Je ontvangt twee weken voor het examen het rooster met de tijden waarop jij verwacht wordt.


Waar doe ik een examen?

Een digitaal examen kun je inplannen bij een testcenter bij jou in de buurt. 
Een schriftelijk examen vindt alleen plaats in Leiden bij het kantoor van NTI.


Hoe meld ik me aan voor een praktijkdag/reeks?

Je kunt je aanmelden via je studieoverzicht. Achter de praktijkdag staat een blauw balkje met daarin "Overzicht praktijkdagen".


Welke praktijkdagen zijn voor mij verplicht?

Dit kun je terug vinden in je studieoverzicht. Indien een praktijkdag optioneel is, zal dit er achter staan.


Moet ik naar de startbijeenkomst en/of stage informatiebijeenkomst? (MBO)

De startbijeenkomst is niet verplicht. De stage informatiebijeenkomst is alleen verplicht voor studenten die voor 1 augustus 2016 zijn gestart met een opleiding.


Zijn er eisen verbonden aan het volgen van een praktijkdag/reeks?

Indien er eisen aan zijn verbonden, kun je dit terugvinden in de online leeromgeving.


Wat is de annuleringstermijn voor examens? (digitaal/schriftelijk/mondeling)

Schriftelijke en taaldorp examen kunnen alleen op de dag van aanmelding (tot en met 23:59) kosteloos geannuleerd worden. Hierna is kosteloos annuleren niet meer mogelijk. 
Tot 14 dagen voor de examendatum van een schriftelijke en taaldorp examen kun je jou aanmelding verplaatsen. 

Digitale examens kunnen tot 7 dagen voor de examendatum kosteloos geannuleerd worden. Bij annulering tot en met 7 dagen voor het digitale examen wordt het volledige examengeld in rekening gebracht.

Gedurende je studieduur krijg je eenmalig de mogelijkheid om een examen gratis te herkansen of verplaatsen of de mogelijkheid om een praktijkdag gratis te verplaatsen.  


Kun je proefexamens blijven herhalen? Of zijn er meerdere proefexamens? Zo ja, hoeveel?

Het maken van een proefexamen is eenmalig mogelijk. We raden je aan om het proefexamen aan het eind te maken. 


Kom ik in aanmerking voor een aangepast examen mbt mijn functiebeperking?

Ga jij studeren met een functiebeperking en wil je extra tijd aanvragen voor je examen, of gebruikmaken van aparte voorzieningen? Geef dit dan vóór inschrijving door aan onze studieadviseurs, of tijdens je opleiding aan je studiebegeleider.

Als je een examen met extra tijd wilt, onderneem je de volgende stappen:

  1. Bel of mail onze studiebegeleiders met het verzoek een examen met extra tijd te willen maken. Benoem hierbij het modulenummer van het examen. Deze zie je in je studieoverzicht links naast de naam van het examen.
  2. Geef minimaal vier data door die jou schikken. Geef hierbij ook voor jou geschikte tijdvakken door.
  3. Zorg dat je een dyslexieverklaring/medische verklaring toevoegt.

Afdeling Studiebegeleiding zal vervolgens contact opnemen met het Examenbureau die voor jou het examen met extra tijd zullen inboeken. Zodra het examen is ingeboekt, krijg je hier bericht van.

Let op: je dient deze handelingen uit te voeren voor elk examen dat je met extra tijd zou willen maken. Het is niet mogelijk om een regulier ingeboekt examen achteraf aan te passen naar een examen met extra tijd.