Veelgestelde vragen over: Examens, praktijkdagen en lessen

Hoe boek ik een examen?

Een examen boek je via Mijn NTI. In het studieoverzicht klik je op ‘boek digitaal examen’ of 'Overzicht Schriftelijk' en doorloop je het menu. Je kunt een locatie, datum en tijdstip kiezen. Direct na het inschrijven, ontvang je een bevestiging. De bevestiging neem je mee naar het examen. Verkeerde datum gekozen? Tot 15 dagen voorafgaand aan het examen, kun je het kosteloos verplaatsen. Ook verplaatsen doe je via het studieoverzicht in Mijn NTI


Hoe boek ik een praktijkbijeenkomst?

Volg je een opleiding in de flexibele variant waarin je geen standaard lesmomenten hebt? Dan plan je praktijkbijeenkomsten in via Mijn NTI. Voor klassikale studenten is dit al ingepland. Praktijkbijeenkomsten kun je tot 28 dagen van te voren kosteloos verplaatsen via het studieoverzicht op Mijn NTI


Ik heb een examen afgelegd/paper gemaakt, wanneer wordt mijn cijfer bekend?

Docenten hebben maximaal vier weken de tijd om papers, schriftelijke en mondelinge examens na te kijken of te beoordelen. Bij digitale examens is dit maximaal drie weken.


Er ontbreken resultaten op mijn studieoverzicht. Wat nu?

Binnen vier weken na het afleggen van het examen of na het inleveren van een paper is het resultaat te zien op het studieoverzicht in Mijn NTI. Staat jouw resultaat er na vier weken nog niet? Neem dan contact op met het mentoraat via telefoonnummer 088 -1 630 606.


Ik ben het niet eens met mijn cijfer. Hoe kan ik dit aangeven?

Wanneer je het niet eens bent met je cijfer kun je een herbeoordeling aanvragen. Dit kan alleen wanneer je naar een inzage van een examen bent geweest (lees eerst: Hoe plan ik een inzage in mijn examen in?) Heb je jouw tentamen ingezien en ben je het nog steeds niet eens met je cijfer, dan kun je een herbeoordeling aanvragen. Deze moet je binnen 10 dagen na de inzage indienen. Je kunt een herbeoordeling aanvragen indien je naar een inzage bent geweest. De herbeoordeling dient binnen 10 dagen na de inzage te worden ingediend. De uitslag van een herbeoordeling wordt binnen vier weken verzonden.


Hoe ziet mijn examen eruit?

Een examen kan bestaan uit meerkeuze vragen, open vragen of casussen. Jouw examens zijn te vergelijken met het proefexamen. Van tevoren kunnen wij niet zeggen wat voor soort vragen je kunt verwachten, je dient met alle toets vormen rekening te houden.


Is de eerste kans voor een examen in het lesgeld inbegrepen?

Op je inschrijfbevestiging kun je vinden of de examens inbegrepen zijn in het lesgeld of niet. Dit kun je vinden onder het kopje ‘’examenkosten’’.


Mag ik gebruikmaken van hulpmiddelen tijdens examens?

In de online leeromgeving vind je de hulpmiddelenlijst voor examens. Hierin staat welke hulpmiddelen je mag gebruiken, zoals een niet geannoteerde wettenbundel of rekenmachine. Let op: in een wettenbundel mag je arceren en onderstrepen, je mag er niet in schrijven of verwijzen.


Hoe annuleer ik een inzage?

Je kunt een inzage tot 14 dagen van tevoren via het mentoraat annuleren. Indien je de inzage niet tijdig annuleert, wordt er €25 in rekening gebracht.


Wat kan ik verwachten van een inzage?

Tijdens een inzage krijg jij het gemaakte examen en een bijbehorend correctiemodel. Het is niet toegestaan om aantekeningen te maken of spullen mee naar binnen te nemen. Bij de inzage is een surveillant aanwezig. Het is niet mogelijk om vragen te stellen over het examen.


Hoe vraag ik een herbeoordeling van mijn examen aan?

Tijdens een schriftelijke inzage kun je een herbeoordeling aanvragen via een formulier dat je inlevert bij de surveillant. Op dit formulier kun je de opmerkingen bij de bijbehorende examenvragen neerzetten. Daarnaast dien je een ondertekend formulier bij de surveillant in te leveren, waarmee je akkoord gaat met het betalen van €25 wanneer er geen wijziging in het cijfer zal plaatsvinden naar aanleiding van de herbeoordeling. 

Bij een digitale inzage kan dat via de knop Herbeoordeling aanvragen - Uw vragen en/of opmerkingen zullen, tezamen met uw uitwerking, worden doorgestuurd naar een corrector. Er zal een integrale herbeoordeling van het examen/tentamen plaatsvinden om te bepalen of de waardering dient te worden aangepast. Belangrijk om te weten: Met de knop afsluiten worden de opmerkingen niet opgeslagen. Deze opmerkingen kunnen daarna helaas ook niet meer teruggehaald worden uit het systeem


Wanneer kan ik een mondeling examen aanvragen?

Je kunt een mondeling examen aanvragen via het mentoraat wanneer je een examen drie keer niet behaald hebt. De kosten hiervoor zijn €125.


Kan ik de twee examens voor Nederlands of de twee examens voor Engels op dezelfde dag boeken?

Dit kan zeker! Neem hiervoor contact op met jouw studiebegeleiders. 

Let op: Je kan niet twee instellingsexamens van verschillende vakken inplannen op dezelfde dag.


Waar doe ik een examen?

Een digitaal examen kun je inplannen bij een testcenter bij jou in de buurt. 
Een schriftelijk examen vindt plaats bij Aan de Zijl in Leiderdorp.


Hoe meld ik me aan voor een praktijkdag/reeks?

Je kunt je aanmelden via je studieoverzicht. Achter de praktijkdag staat een blauw balkje met daarin "Overzicht praktijkdagen".


Welke praktijkdagen zijn voor mij verplicht?

Dit kun je terug vinden in je studieoverzicht. Indien een praktijkdag optioneel is, zal dit er achter staan.


Moet ik naar de startbijeenkomst en/of stage informatiebijeenkomst? (MBO)

De startbijeenkomst is niet verplicht. De stage informatiebijeenkomst is alleen verplicht voor studenten die voor 1 augustus 2016 zijn gestart met een opleiding.


Zijn er eisen verbonden aan het volgen van een praktijkdag/reeks?

Indien er eisen aan zijn verbonden, kun je dit terugvinden op de desbetreffende tegel(s) in de online leeromgeving.


Wat is de annuleringstermijn voor examens? (digitaal/schriftelijk/mondeling)

Schriftelijke en taaldorp examen kunnen alleen op de dag van aanmelding (tot en met 23:59) kosteloos geannuleerd worden. Hierna is kosteloos annuleren niet meer mogelijk. 
Tot 14 dagen voor de examendatum van een schriftelijke en taaldorp examen kun je jou aanmelding verplaatsen. 

Digitale examens kunnen tot 7 dagen voor de examendatum kosteloos geannuleerd worden. Bij annulering tot en met 7 dagen voor het digitale examen wordt het volledige examengeld in rekening gebracht.

Gedurende je studieduur krijg je eenmalig de mogelijkheid om een examen gratis te verplaatsen of de mogelijkheid om een praktijkdag gratis te verplaatsen. Neem contact op met de mentoren wanneer je hiervan gebruik wilt maken.


Kun je proefexamens blijven herhalen? Of zijn er meerdere proefexamens? Zo ja, hoeveel?

Het maken van een proefexamen is eenmalig mogelijk. We raden je aan om het proefexamen aan het eind te maken. 


Kom ik in aanmerking voor een aangepast examen mbt mijn functiebeperking?

Ga jij studeren met een functiebeperking en wil je extra tijd aanvragen voor je examen, of gebruikmaken van aparte voorzieningen? Geef dit dan vóór inschrijving door aan onze studieadviseurs, of tijdens je opleiding aan je studiebegeleider.

Als je een examen met extra tijd wilt, onderneem je de volgende stappen:

  1. Bel of mail onze studiebegeleiders met het verzoek een examen met extra tijd te willen maken. Benoem hierbij het modulenummer van het examen. Deze zie je in je studieoverzicht links naast de naam van het examen.
  2. Geef minimaal vier data door die jou schikken. Geef hierbij ook voor jou geschikte tijdvakken door.
  3. Zorg dat je een dyslexieverklaring/medische verklaring toevoegt.

Afdeling Studiebegeleiding zal vervolgens contact opnemen met het Examenbureau die voor jou het examen met extra tijd zullen inboeken. Zodra het examen is ingeboekt, krijg je hier bericht van.

Let op: je dient deze handelingen uit te voeren voor elk examen dat je met extra tijd zou willen maken. Het is niet mogelijk om een regulier ingeboekt examen achteraf aan te passen naar een examen met extra tijd.


Hoe vaak mag ik een examen herkansen?

Uitgezonderd van module onderwijs mag je zo vaak herkansen als jij nodig hebt. Houd er wel rekening mee dat hieraan kosten zijn verbonden.


Wanneer kan ik een mondeling examen aanvragen?

Je kunt een mondeling examen aanvragen via het mentoraat wanneer je een examen drie keer niet behaald hebt. De kosten hiervoor zijn €150.


Mag ik echt een onvoldoende halen voor rekenen?

Ja, dit mag echt. Voor rekenen geldt een aanwezigheidsplicht, geen slagingsplicht. Oftewel: je moet het examen maken, maar het resultaat heeft geen invloed op je studievoortgang. Wel komt het cijfer op je diploma te staan. 

Let op! Start je vanaf augustus 2022 met je mbo-opleiding, dan telt het resultaat wél mee voor je diploma. Het gaat er dus om wanneer jouw opleiding is gestart, niet wanneer je  het examen maakt.


Hoe weet ik wat ik moet leren voor een examen?

Voor ieder examen heb je een tegel in je online leeromgeving met de naam van het examen. Hier vind je een kopje 'literatuur/examenstof.' Daar staat precies wat je moet leren.


Kan ik een covid-zelftest ontvangen van NTI?

We adviseren je om een covid-zelftest af te nemen voordat je deelneemt aan een examen, college of een praktijktraining. De keuze om een covid-zelftest te gebruiken is altijd vrijwillig. Wanneer je covid-zelftesten nodig hebt, kun je deze bij NTI opvragen via onze klantenservice. Zolang wij covid-zelftesten beschikbaar hebben, kunnen we deze sturen. Vermeld in ieder contact jouw studentnummer

Instructie zelftest
Je ontvangt van ons een envelop met daarin de zelftest genaamd Biosynex of Roche (naam staat op de verpakking). In de verpakking vind je: een buisje met testvloeistof, een druppeldop en een steriel wattenstaafje. De instructies van de testen komen overeen met elkaar.
Ga naar https://www.youtube.com/watch?v=qUtxex0xLDg voor de zelftest Biosynex.
Ga naar https://diagnostics.roche.com/nl/en/handleiding-zelftest.html voor de zelftest Roche.
Volg de instructies uit het instructiefilmpje op, zodat je de test kunt uitvoeren.
Let op: de houder voor het buisje, zoals genoemd in de instructie, is niet beschikbaar. Je kunt het buisje op een platte ondergrond zetten, zoals een tafel.

Basisregels voor iedereen
Was vaak en goed je handen.
Houd waar nodig, voldoende afstand.
Blijf thuis bij klachten en doe een zelftest of laat je testen. Ook als je al gevaccineerd bent.

Blijf gezond!